Geschiedenis Borgsweer
Borgsweer is het kleinste dorp van de gemeente Delfzijl. Dat is niet altijd zo geweest. Vroeger was Borgsweer een florerend dorp met meer dan 300 inwoners. Het aantal huizen is groter geworden maar men leefden vroeger met grotere gezinnen in kleine huisjes.
​
Borgsweer was vroeger een echt vissersdorp. Zo vlak bij Termunterzijl waren veel mannen veel op zee. Toen de dijk nog lager was zag de pastoor vanuit de kerk van Borgsweer wanneer de mannen weer thuis kwamen. de vissers liepen bij aankomst rechtstreeks door naar het café van Borgsweer om daar hun zuur verdiende centen uit te geven. De vrouwe stonden dan hun mannen op te wachten met, zoals we kunnen aannemen, niet al te blije gezichten.
​
Het café van Borgsweer bevond zich op Borgsweer 25. Tegenover de kruidenier en de smid. Daarnaast was het huis van de pastoor en daarnaast de kerk. Verder waren er veel arbeidershuisjes waar de vissers woonden en boeren knechten.
De school bevond zich aan het Schoolpad en de....
​
​
​
​
Bijzondere gebouwen
Het kerkje van Borgsweer is het kenmerk van het dorp. Op de vierkante wierde pronkt zij tot boven de boomtoppen. Volgens de gedenksteen stamt het eerste kerkje al uit 1635. Op een oude kaart vinden we een simpele tekening van een klein kerkje tussen veel bomen. Zal het er zo hebben uitgezien?
​
Het huidige kerkje is gebouwd in 1881 in de zogenaamde Waterstaatsstijl. Het is een zaal kerkje met rond boogvensters. De toren dateert uit 1859.
​
Uit het oude kerkje is de preekstoel uit 1756 bewaard gebleven en het Van Oeckelen-orgel uit 1880 (met één klavier en zeven registers).
Op de preekstoel is paneelwerk aangebracht met het opschrift: "Ybe Bayes Kerkvoogt Harke Tjarks Kerkvoogt Anno 1756 Henricus Berghuis I.V. Dr. Anno 1756 Ambtman des Cleyo/dambts Paulus Gil/at pastor van beide Termunten en Borgsweer". Harke Tjarks was landbouwer op een boerderij ten noorden van Borgsweer. Een ambtman is een ambtenaar, belast met rechtspraak.
In de toren hingen twee klokken. Eén ervan werd in 1943 door de Duitsers gevorderd; wanneer de andere verdwenen is, is niet bekend. Sinds 1960 hangt er weer een nieuwe klok. Op het kerkhof staan nog veel oude zerken; onder de houten vloer in het kerkje zouden ook nog zerken liggen.
​
Na jaren trouwe dienst als kerk staat het gebouw in de jaren 50 t/m 75 leeg. De natuur neemt het kerkje beetje bij beetje terug. Duiven hebben hun intrek genomen in de toren. Na een storm in 1970 vallen de dakpannen naar beneden. Het is een triest gezicht.
​
De trots van Borgsweer lijkt ten ziele opgeschreven. Of.....